Kamer keurt wet vingerafdrukken eID goed.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft het wetsvoorstel van minister Jan Jambon om vingerafdrukken op de eID op te slaan goedgekeurd, ondanks aanhoudend negatief advies van de gegevensbeschermingsautoriteit.

Het voorstel kreeg 74 stemmen voor, 40 tegen en 16 onthoudingen. De maatregel treedt vanaf april in werking. Wie vanaf dan een nieuwe eID neemt, moet daarbij ook vingerafdrukken afstaan die worden bewaard op de kaart.

De registratie moet volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) helpen tegen identiteitsfraude. De redenering is daarbij dat een foto niet volstaat. Een crimineel die de eID van een lookalike zou stelen, kan dat omzeilen. Hoe vaak dat effectief is gebeurd, is niet bekendgemaakt.

Het voorstel van Jambon kon de afgelopen maanden op bakken kritiek rekenen. De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA, de vroegere privacycommissie) gaf begin dit jaar al een negatief advies. De GBA ziet het registreren van de vingerafdrukken als ‘niet proportioneel’. Zo ziet de privacybewaker geen bewijs dat die registratie ook zal helpen in de strijd tegen identiteitsfraude.

Bron : Datanews

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *