Facebook maakt ongevraagd je telefoonnummer bekend

Gebruikers hebben ontdekt dat iemand perfect opzoekbaar is op Facebook via zijn of haar telefoonnummer. Zelfs al heeft die persoon dat nummer enkel opgegeven voor beveiligingsfuncties.

Wie zijn account wil beveiligen, kan naast een wachtwoord ook een sms-bericht krijgen met een unieke code. Zo’n beveiliging heet tweestapsverificatie, two-factor authentication of kortweg 2FA. Facebook liet altijd uitschijnen dat dit nummer enkel werd gebruikt voor beveiligingsdoeleinden. Wie dus liever niet gevonden werd via zijn of haar nummer, kon wel zonder zorgen 2FA gebruiken. Dat blijkt nu een leugen.

Dat Facebook graag gebruikers identificeert op hun nummer is geen verrassing. Een telefoonnummer is immers een veel unieker identificatiegegeven dan pakweg een e-mailadres of je eigen naam. Maar Facebook heeft er wel over gelogen. Het bedrijf beloofde aanvankelijk dat een telefoonnummer dat werd gebruikt voor 2FA niet zou worden gebruikt voor andere doeleinden. Het bedrijf heeft dus telefoonnummers bemachtigd met veiligheid als excuus.

Het is niet de eerste keer dat Facebook wordt betrapt op privacyschending met telefoonnummers, of het misleiden van gebruikers. In september 2018 stelden onderzoekers vast dat het nummer dat je gebruikt voor 2FA ook kan gebruikt worden door adverteerders om zeer gericht te adverteren. Meer nog: als vrienden jouw nummer in hun telefoonboek hebben, en ze geven Facebook daar toegang toe, dan koppelt Facebook dat aan jouw profiel.

Bron: Data News